Zdjecie_aktykuł_blat.jpg

Niby zwykły blat kuchenny, a pełen wachlarz zastosowań – Kronospan wciąż zaskakuje.

Niby zwykły blat kuchenny, a pełen wachlarz zastosowań – Kronospan wciąż zaskakuje.

Blaty kuchenne marki Kronospan łączą w sobie trwałość, funkcjonalność, a także odporność na działanie wielu czynników zewnętrznych. Posiadają bogate wzornictwo i wysoką estetykę wykonania, a co za tym idzie wręcz nieograniczone możliwości aranżacji.

Kronospan Mielec.
Fabryka powstała w 1998 roku, jest drugą pod względem wielkości fabryką grupy Kronospan w Polsce. To ogromny kompleks produkcyjny, wytwarzający między innymi blaty kuchenne Post-forming. Zakład jest znany z najnowocześniejszych technologii produkcji płyt wiórowych, jego urozmaicona oferta to też kompleksowa instalacja do uszlachetniania powierzchniowego płyt drewnopochodnych. Ogromną zaletą jest proekologiczne i innowacyjne rozwiązania technologiczne, ponieważ troska o środowisko naturalne zajmuje tutaj kluczową pozycję.

Blat Post-Forming.
Blaty produkowane są na bazie płyty wiórowej, a postforming to nic innego jak proces gięcia laminatu, który wymaga podgrzania przed zamierzonym formowaniem. W praktyce oznacza to, że każdy element dekoracyjny czy funkcyjny, przed nałożeniem na blat jest podgrzewany i wprasowany, przez co wszystkie elementy odznaczają się wysoką jakością. Spodnia warstwa blatu to papier przeciwprężny, a miejsce w którym styka się z laminatem, jest uszczelnione i zabezpieczone spoiną poliuretanową. Blaty nie ulegają odbarwieniu pod wpływem światła, środki czystości jak np. płyn do szyb nie ścierają laminatu, płyny jak ocet, olej czy kawa nie wsiąkają w powierzchnię laminatu i nie pozostawiają odbarwień. Blaty robocze uodpornione są też na zarysowania, wgniecenia i ścieranie. Blaty marki Kronospan, wyróżniają się specjalnym pasem z płyty HDF, wzmacniającym przednią krawędź blatu. To innowacyjne rozwiązanie znacząco zwiększa odporność na uderzenia i jakość wykonania profilu. Wszystkie powyższe cechy gwarantuje norma europejska EN-438-4.

Zastosowanie blatu roboczego.
Blaty robocze stosuje się jako blaty w kuchniach, blaty stołów oraz biurek. Coraz częściej spotykane w lokalach usługowo-handlowych jako blaty recepcyjne, sklepowe czy restauracyjne. Standardowa grubość blatu to 38 mm, występują w dwóch szerokościach 600 i 1200 mm, co pozwala na wykonanie wyspy czy wycięcie z jednego kawałka, blatu kuchennego wraz z parapetem. Blat ma długość 4110 mm i w takim wymiarze możemy zaplanować najdłuższy kawałek, aby uniknąć łączeń. Blaty są jedno lub dwustronnie zaoblone. Dostępna kolorystyka jest tak szeroka, że w zasadzie nie ma ograniczeń, blaty mogą imitować kamienie, drewno, a nawet najmodniejszy w ostatnim czasie beton. Struktury na blatach również wpisują się w najnowsze trendy, mogą mieć strukturę kamienia RS, powierzchnię z efektem podwójnego połysku imitującego naturalne pęknięcia i wgłębienia PH,  mogą być zupełnie matowe SU lub wręcz przeciwnie wysokopołyskowe GG.

Blaty robocze Post-Forming, są wyborem bardzo trafnym i ekonomicznym, z łatwością możemy wymienić na blat w innym kolorze jeśli znudzi nam się dotychczasowy. Dzięki temu zabiegowi możemy zupełnie zmienić wygląd kuchni. Wymiana takiego blatu jest stosunkowo łatwa, możemy ją wykonać samodzielnie,  a dzięki tak niewielkiej zmianie, możemy dokonać widocznej metamorfozy pomieszczenia. Nasi Handlowcy chętnie pomogą wybrać najlepiej pasujący do potrzeb blat, a nasze stolarnie dotną pod dany wymiar, w zasadzie od ręki – www.intar.pl/kontakt